Uudet terveet elämäntavat

Aloitetaan terveyttä koskevat artikkelit ja samalla koko blogi tästä. Tämä aihe on tällä hetkellä lähimpänä sydäntäni, kirjaimellisesti.

Tein vuodenvaihteessa suuren muutoksen niin syömis- kuin liikuntatapoihini. Niin teki varmaan puoli miljoonaa muutakin Suomalaista. Uskallan kuitenkin jo luokitella itseni siihen vähemmistöön jolla muutoksesta tuli pysyvä. Niskaote omasta lauluvarrestani on itseasiassa vain kiristynyt viikko viikolta, ja niin on muuten ehkä vartalonikin. Mutta ei tämän lenkkeily ja painojen kolistelun tähtäimessä ole pullistelu uimarannaoilla tulevana suvena, vaan nähdä niitä kesiä vielä mahdollisimman monta. Vartalon muokkaantuminen on ruokavalion ja liikunnan aikaansaama muutos joka on vain kestettävä.

Myönnetään että alkusysäyksen näihin uusiin tapoihin antoi peilikuva ja siitä näkyä hitaasti mutta vääjämättömän varmasti turpoava vararengas vyötäröllä, joka kouriin tuntuvasti muistutti ikääntymisestä ja kaikista syödyistä eineksistä ja syömättömistä vihanneksista. Jos alkuun paneva voima oli näinkin pinnallinen niin sille antoi kyllä hyvää vauhtia tammikuun lopussa tehty terveystarkastus jossa paljastuivat myös kolesteroliarvoni. Niissä olikin sitten ihmettelemistä. Kokonaiskolesteroli oli yli 7 josta ”huonoa” LDL:ää yli 5. Hyvä HDL oli 1,8 ja triglyridit noin 1.

Tiedän kyllä kärsiväni perinnöllisestä rasituksesta korkeaan kolesteroliin. Ja oma arvoni on aina ollut koholla mutta ei nyt noin älyttömästi. Kun omat lukemani yhdistää sukuni kuolintilastoihin on hyvin mahdollista että minun kesäni mahtuvat kahden käden sormiin. Mutta kun en perkele meinaa kuolla vielä ainakaan viiteenkymmeneen vuoteen! On niin paljon tehtävää, nähtävää ja koettavaa. Opittavaa ja lapsille opetettavaa.

Tässä blogissa tullaan seuraamaan mihin arvoihin saan rasvani määrätietoisella ja tinkimättömällä asenteella. Seuraava kolesterolimittaus on tässä keväällä jossain vaiheessa, sitä ennen treenaan kovemmin kuin koskaan ja syön kaikkien ohjeiden mukaan ja vielä vähän kovennettuna. Tavoitteena on puolittaa LDL, nostaa HDL yli kahden ja triglyt alle yhden.

Toivottavasti muija käy päivittämässä blogiin suru-uutisen jos saan kyykätessä sydärin ja kuolen (huumori on parhaimmillaan mustana).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjoita laskutoimitukseen oikea vastaus numeroin todistaaksesi ettet ole robottiruttunen.