Korkea kolesteroli osa 1

Tänään oli työterveyslääkärin tarkastus. Ja tottakai tapaamisen kantavana teemana oli miehekäs kokonaiskolesterolini, yli 7.
No, nyt liikun ja syön ns. täydellisesti, katsotaan mitkä ovat arvot parin-kolmen kuukauden kuluttua.
Sukuni on täynnä noin 50 vuotiaana äkisti kuolleita, joten minulla todellakin on syytä tehdä jotain sille että kolesterolini laskisi edes lähelle normaalia.
Positiivisen puolelle tilannetta kääntää se etten tupakoi enkä ole ylipainoinen. Alkoholia pyrin nauttimaan yhden annoksen lähes päivittäin, se kun nostaa tutkitusti hyvää HDL-kolesterolia joka kuljettaa suoninsta pahaa LDL mörköä pois. Pitäisikin muuten käydä Alkosta lisää kolesterolilääkettä 🙂

Kolesterolini 10.2.2017. Muuten ok mutta low density eli LDL pitäisi saada laskemaan. Eikä haittaa vaikka samalla high density HDL nousisi vaikka yli kahden.

Kolesteroliin liittyviä juttuja googlatessa olen törmännyt useamman kerran uusiin tutkimuksiin huonon LDL:n koostumuksen vaikutuksesta verisuonisairauksiin. Jos LDL koostuu pienistä ”rasvamolekyyleistä” se on vaarallisempaa kuin jos rasva on suurempina pallukoina. Pienet molekyylit tarttuvat suoneen paremmin ja läpäisevät sen pintakerrosta kun taas suuremmat partikkelit kulkevat veren mukana ja poistuvat aikanaan aiheuttamatta suurempaa vahinkoa. Näin siis maallikkotermein selitettynä, niin kuin minä sen ymmärsin. Ihan järkeenkäypää sinänsä ja mielenkiintoista. Harmi vain kun ainakaan perustestillä ei tuollaista kokoerottelua tehdä, tuskin juuri muutenkaan? Ilmeisesti kuitenkin HDL-LDL suhteesta voi melko luotettavasti arvioida LDL koostumusta. Paljon HDL:ää suhteessa LDL:än on tietenkin aina hyvä, niin myös tätä rakennetta pienemmässä mittakaavassa tutkittaessa.
Olisi se silti kiva tietää kuinka pahaa tämä oma huono kolesterolini on. Ainakin siinä tapauksessa jos se ei ala tästä laskemaan.
Tai oikeastaan, mitä sillä tiedolla tekisi? Jos se LDL olisi vaarallisinta muotoa en voisi kuitenkaan elintavoilla tehdä asialle enää yhtään enempää. Lääkkeet tottakai otettaisiin avuksi.
Jos se taas olisi koostumukseltaan mahdollisesti vähemmän haitallista, saattaisiko käydä niin että alkaisin lipsua ruokavaliossani ja palaisin pikkuhiljaa vanhoihin tapoihini.
Eli unohdetaan koko juttu ja tehdään nyt vaan kovasti töitä että LDL tippuisi esim. alle kolmen, oli se sitten minkälaista majoneesia hyvänsä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjoita laskutoimitukseen oikea vastaus numeroin todistaaksesi ettet ole robottiruttunen.